piątek, 11 września 2015

5 pomysłów na szybkie i zdrowe śniadanie :)

"Śniadanie jedz jak król..", to najważniejszy posiłek dnia (uszami wyobraźni słyszę od większości z Was: "bla, bla, bla" ;)). Każdy o tym wie, nie każdy praktykuje. Ja również w tym temacie sporo nagrzeszyłam. Obecnie bez śniadania nikt nie jest w stanie mnie siłą z domu wynieść. Jednak kiedyś przyznaję, że zjedzenie kawy na śniadanie (która często do południa trzymała mnie przy życiu) było rutyną. Tak wiem, mądre niesłychanie, nie mówiąc o pożywnym. Na szczęście dawno i nieprawda, wymazuję owe gorzkie fakty z życiorysu ;)

Gdy zjedzenie śniadania nam nie po drodze, zrzucamy winę na brak czasu. W tygodniu często głowy pod pachą nosimy bo przepych w grafikach, pośpiech, niewygodny system pracy (bajeczne trzy zmiany - przerabiałam, dziękuję postoję). A tak na dobrą sprawę codzienne zjedzenie śniadania to bułka z masłem, choć niezupełnie o jedzenie wspomnianej bułki się rozchodzi ;)


Dlaczego więc należy regularnie jeść śniadanie?


Po przebudzeniu mózg i cały organizm potrzebuje energii, ponieważ po nocy poziom cukru we krwi jest niski. Zatem, aby prawidłowo funkcjonować w ciągu dnia, uchronić się przed spadkiem koncentracji, sennością i zmęczeniem a zagwarantować sobie efektywną pracę (fizyczną jak i psychiczną) musimy dostarczyć organizmowi wartościowy posiłek.

W godzinach rannych nasz żołądek wydziela bardzo duże ilości soków trawiennych. Ich nadmiar może doprowadzić do zgagi czy nadkwasoty, a w najgorszym wypadku nawet i do wrzodów. Aby uchronić nasz żołądek przed tymi nieprzyjemnymi dolegliwościami, należy jeść regularnie śniadanie.

Jedzenie śniadania zmniejsza ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy i problemów metabolicznych. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu.

To poniekąd antidotum na nadwagę. Osoby jedzące pożywne śniadania rzadziej chorują na otyłość. Nie są narażone na ataki głodu (głównie wieczorem), rozsądniej dobierają porcje pożywienia - nie napychają się.

Rano nasz metabolizm śmiga na najwyższych obrotach. Dostarczając organizmowi pełnowartościowe śniadanie, maksymalnie wykorzysta wszystkie zawarte w posiłku składniki odżywcze.

Regularne jedzenie śniadań chroni nas przed niezdrowymi wyborami w ciągu dnia. Rzadziej sięgamy po słodycze i niezdrowe przekąski, nie kuszą fast foody i gazowane, przesłodzone napoje.


Dobre, zdrowe, szybkie :)


Mam dziś dla Was propozycję 5-ciu śniadań, które z powodzeniem można przygotować dzień wcześniej. Szybkie, proste a przy tym pełnowartościowe i pożywne. Full serwis, rzec można ;)


Pasta z awokado



1 awokado
Cytryna/limonka
Przyprawy (Wasze ulubione, ja dodałam pieprz, odrobinę soli, bazylię)

Co z tym zrobić?

Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę a miąższ łyżeczką do jakiegoś naczynia. Widelcem rozgniatamy awokado, tak aby uzyskać jednolitą masę. Dodajemy przyprawy i odrobinę soku wyciśniętego z cytryny lub limonki. Wszystko razem mieszamy i gotowe.

Na taką kanapkę możesz wrzucić dowolne dodatki np.kozi twarożek, jajko.







Czekoladowa owsianka z borówkami
(1 porcja)



5 łyżek płatków owsianych górskich
1 łyżeczka surowego kakao
1 mały dojrzały banan
Orzechy włoskie
Orzechy nerkowca
Migdały
Garść borówek

Co z tym zrobić?

Płatki owsiane zalej wodą. Na talerzu rozgnieć widelcem banana i wymieszaj z łyżeczką kakao aby uzyskać jednolitą masę. Tak przygotowaną masę dodaj do płatków owsianych i wymieszaj. Na koniec dorzuć orzechy i borówki. Owsiankę wstaw do lodówki na noc, rano będzie gotowa :)






Zielony omlet
(2 porcje)



6 jaj
Natka pietruszki
Szczypior
Świeża bazylia
1 papryczka jalapeño
Przyprawy

Co z tym zrobić?

Jajka wbij do miski i roztrzep trzepaczką. Pietruszkę, szczypior, bazylię i papryczkę drobno posiekaj i dorzuć do jajek, całość wymieszaj i przypraw. Na rozgrzaną teflonową patelnię wlej przygotowaną masę jajeczną i przykryj pokrywką. Smaż na średnim ogniu kilka minut, do momentu ścięcia góry omleta.





Płatki jaglane z musem malinowo-fistaszkowym
(1 porcja)



4 łyżki płatków jaglanych
Mleko kokosowe
Solidna garść malin
Mała garść orzeszków arachidowych
1 płaska łyżeczka miodu
Wiórki kokosowe

Co z tym zrobić?

Ugotuj płatki jaglane na wodzie. Po ściągnięciu płatków z ognia dodaj mleko kokosowe i wymieszaj. Przełóż płatki do miseczki. Umyte maliny i obrane fistaszki zmiksuj na gładką masę, jeśli będzie kwaśna dodaj miód. Malinową masę dodaj do płatków jaglanych, całość wymieszaj i posyp kokosem.





Jaglana jajecznica
(1 porcja)


3-4 łyżki kaszy jaglanej
2 jaja
Papryczka chili (kawałeczek)
Dowolne warzywa (u mnie papryka czerwona, roszponka, kiełki)
Przyprawy (u mnie suszone pomidory z czarnuszką, świeża bazylia, odrobina soli)

Co z tym zrobić?

Wstaw kaszę jaglaną do gotowania. W międzyczasie oddziel białka od żółtek. Pod koniec gotowania kaszy dorzuć białka. Mieszaj i dodaj w trakcie posiekaną papryczkę chili oraz ulubione przyprawy. Na koniec dorzuć żółtka, wszystko dokładnie wymieszaj i chwilę gotuj/smaż. Całość wymieszaj z ulubionymi warzywami. Gotowe.




A teraz wyzwanie :)


Białą rękawiczkę rzucam głównie śniadaniowym niejadkom :) Zróbcie wszystko co w Waszej mocy, aby przez najbliższy miesiąc jeść regularnie śniadania. Zachęcam bardzo, bardzo, bardzooo do bazowania na moich przepisach. Dlaczego o to proszę? Zwyczajnie chcę Was przestawić na właściwe tory, o ! :) Dobre samopoczucie od rana gwarantowane. Wyzwanie zaakceptowane? Inaczej być nie może ! ;)

7 komentarzy:

  1. Jaglana jajecznica i płatki jaglane z musem! To brzmi smakowicie. Zwykle zjadam owsianke lub jaglanke na mleku z owocami, ale zaczynam mieć przesyt. To może być dobra alternatywa ;) Dzięki wielkie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Mam nadzieję, że będzie Ci smakować :)

      Usuń
  2. Ale to wszystko wyglada apetycznie mniam 😄

    OdpowiedzUsuń
  3. Wpadlam przypadkiem i tak się wciągnęłam że przeczytałam większość wpisów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wpadlam przypadkiem i tak się wciągnęłam że przeczytałam większość wpisów :)

    OdpowiedzUsuń