poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Ciecierzyca w roli głównej - 3 proste przepisy

Witajcie po Świętach! Najedzeni czy przejedzeni? ;) Mam nadzieję, że przede wszystkim jesteście wypoczęci i naładowani pozytywną energią. Święta rządzą się swoimi prawami. Nie zamęczajcie się wyrzutami sumienia, nie biczujcie za mniejsze czy większe naciągnięcia w diecie, tylko sprawnie wracajcie na właściwe tory :)

Przyznaję, że miarka w moich oczach ostatnio uległa awarii. Przygotowując ciecierzycę z myślą zrobienia wyłącznie pasty, wyszła mi cała micha gotowej do przeróbek cieciorki. Jednak nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Dziś mam dla Was trzy propozycje dań z udziałem ciecierzycy, które bez wątpienia odciążą Wasze żołądki po świątecznych małych szaleństwach. Śniadanie, obiad i deser, który równie dobrze może odegrać rolę drugiego śniadania.

Bez względu na to, czy Święta były dla Was jak jeden wielki cheat meal, warto zadbać o regularną obecność ciecierzycy w menu. Żeby tradycji stało się zadość, mały zastrzyk teorii :)

Ciecierzyca może pochwalić się szeroką gamą wartości odżywczych. W jej skład wchodzą składniki mineralne tj. fosfor, potas, cynk, żelazo, wapń, magnez, miedź, sód, mangan oraz witaminy: A, C, E, K, B1, B2, B3, B5, B6, B9. Obniża ciśnienie krwi oraz korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego. Obniża poziom złego cholesterolu, a to zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, chorób serca i zawału. Wzmacnia i oczyszcza cały organizm. Korzystnie wpływa na skórę, paznokcie i włosy. Ponadto zawiera bardzo wartościowe białko, którego skład aminokwasowy jest bardzo zbliżony do białka pochodzenia zwierzęcego. Jej niski indeks glikemiczny daje zielone światło do jej spożywania, osobom chorującym na cukrzycę. Błonnik w niej zawarty reguluje poziom cukru we krwi. Ma wysoki indeks sytości, a to oznacza, że mała jej ilość zaspokaja na długo uczucie głodu. To sprawia, że kwalifikuje się do grupy dań pomagających w utracie zbędnych kilogramów. Nie zawiera glutenu.

Dużą zaletą ciecierzycy jest jej uniwersalność. Łatwo przejmuje smak jaki zechcemy. Może być przyrządzana na słono, ostro, słodko; jako danie główne lub przekąska.

Propozycja I - śniadanie

Kanapki z pastą z ciecierzycy na chlebie żytnim
składniki na pastę:
  • 10 łyżek ugotowanej ciecierzycy
  • kapary
  • oliwki zielone
    (Ilość oliwek i kaparów uzależniamy od tego, jak bardzo intensywnie chcemy czuć ich smak)
  • świeża bazylia
  • 2 małe ząbki czosnku
  • pieprz czarny
  • oliwa
Wszystkie w/w składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę :)




Propozycja II - obiad

Duszone warzywa z ciecierzycą
  • ugotowana ciecierzyca
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 10 szt.pieczarek
  • cukinia
  • 3-4 czerwone cebule
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pulpa pomidorowa (użyłam ulubionej ekologicznej w zastępstwie pomidorów)
  • masło klarowane
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne
  • zioła (bazylia, oregano, zioła prowansalskie, lubczyk)

Czerwoną cebulę i por kroimy w półksiężyce i smażymy przez ok 10 minut na maśle klarowanym. Następnie kroimy w kostkę papryki i pieczarki, dorzucamy do cebuli wraz z w/w ziołami i przyprawami. Dusimy 25minut. Po upłynięciu tego czasu dorzucamy pokrojoną cukinię i czosnek. Dusimy 10 minut. Na koniec wlewamy pulpę pomidorową. Dusimy wszystko jeszcze przez 3-5 minut.




Propozycja III - deser

Kokosanka z sosem malinowym
masa na kokosankę (2-3 porcje):
  • 13-15 łyżek ugotowanej ciecierzycy
  • 4-5 łyżeczek kokosu
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka miodu
sos:
  • maliny
  • kardamon

Wszystkie składniki na masę wrzucamy do blendera i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Osobno miksujemy maliny doprawione kardamonem. Gotową masę dzielimy na porcje i polewamy sosem malinowym.






Smacznego ! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz