piątek, 23 marca 2018

Słodycze na legalu


Co tam słychać w Waszych talerzach? Jeśli słodycze skaczą Wam po głowie i spędzają sen z powiek, zostawiam Wam listę “ciastek” na legalu, po które można sięgać bez wyrzutów sumienia. Możliwe, że je doskonale znacie i wiecie, że najlepsze w nich jest to, że nie zawierają cukru (za wyjątkiem jednego, wytłumaczę się później ;)), syropu glukozowo-fruktozowego i innych dzikich precli, zupełnie nikomu do zdrowia niepotrzebnych. Sama wciągnę czasem jednego z nich (czasem...albo i częściej ;)). Pomimo tego, że większość zlepiona jest z suszonych owoców i orzechów, smaki są różnorodne i myślę, że każdy coś śmiało dla siebie wybierze.

Muszę to dodać, żeby nie było… Każdy z proponowanych zamienników standardowego słodycza zawiera cukry proste (pochodzące głównie z suszonych owoców) i swoją kaloryczność. Tak więc nie traktujmy ich jak zielone światło do jedzenia większej ich ilości tylko dlatego, że są zdrowe. To zawsze, jakby nie było dodatkowa kaloria na naszym liczniku, także wszystko z głową ;)

No to lecimy.


Batony Legal Cakes




Nieprzypadkowo otwierają listę, bo bez wątpienia stoją na czele stada moich ulubionych batonów. Są ręcznie robione, mają przeróżne smaki, które są wynikiem niebanalnej kompozycji składników. No niebo w pysku, serio. Minusem (dla mnie) jest jedynie to, że niektóre mają w składzie słodzik, nie jestem fanką. Jednak raz na jakiś czas, gdy zjemy słodzik szlag nas raczej nie trafi ;) Skład batonów ze zdjęcia:

Orzechowo-czekoladowy: banan, orzechy włoskie, czekolada (miazga kakaowa minimum 70%, substancja słodząca: erytrol - niska kaloryczność, nie powoduje problemów gastrycznych, nie jest metabolizowany przez organizm, niski IG, uznany za bezpieczny jednak stosować z umiarem ponieważ może doprowadzać do zaburzeń funkcjonowania systemu sytości i głodu), płatki jaglane, odżywka białkowa wegańska (izolat białek grochu, izolat białek ryżu), mąka jaglana, daktyle, płatki gryczane, pestki dyni, pestki słonecznika, pistacje, sezam, syrop klonowy, sok z cytryny, cynamon

Chiacho: mąka migdałowa, nasiona chia, orzeszki arachidowe, odżywka białkowa o smaku waniliowo-orzechowym, olej kokosowy, czekolada (miazga kakaowa minimum 70%, substancja słodząca: erytrol), substancja żelująca: agar (substancja naturalna, bezpieczna, w nadmiarze może wywołać wzdęcia lub reakcje alergiczne)

Inne smaki to m.in:

Big Bunny marchewkowo-dyniowy z kremem orzechowo-figowym, Brownie z czerwoną fasolą i czekoladą, Karmelovy bakaliowy w polewie czekoladowej (jeden z moich ulubionych), Koko baton kokosowy w polewie czekoladowej, Owocowo-czekoladowy, Piernik baton bananowy z powidłami śliwkowymi, Red Velvet buraczano-bananowy w polewie czekoladowej, Sneaky baton pralinowy z orzechami nerkowca i gorzką czekoladą, Szarlotkowy baton bananowo jabłkowy, Szyszka baton bananowo-kakaowy z ziarnami zbóż, L’Oreo baton kakaowy z nadzieniem kokosowym.

Batony można dorwać w kawiarniach Legal Cakes w Warszawie, Gdańsku, Łodzi, Wrocławiu; na ich stronie internetowej i od niedawna w marketach Carrefour Express, na ten moment tylko tych w Warszawie.




Batony Zmiany Zmiany




Moje pierwsze, pierwszejsze batony, zdrowe batony na jakie trafiłam i ubóstwiam niezmiennie od dłuższego czasu. Skład batonów widocznych na zdjęciu:

Kosmos: daktyle, figi, orzechy nerkowca, migdały, słonecznik, kakao

Lewy sierpowy: daktyle, figi, orzechy nerkowca, migdały, słonecznik, jagody goji

Kompas: orzechy ziemne (z upraw ekologicznych), daktyle, orzechy laskowe

Jest jeszcze kokosowa Aloha, malina-spirulina czyli Petarda, dwa Urwisy - bananowy i jabłkowy. Niebawem do tej ekipy dołączy nowość kawowy Agent Cooper i roślinny, proteinowy (22g białka) o chwytającej za bicka nazwie - Sztanga, can’t wait!

Batony można złapać w wielu sklepach i marketach. Widziałam je w sklepach eko, ale i w Carrefourze. Zakupy możecie zrobić na stronie internetowej zmianyzmiany.pl tam też znajdziecie listę stacjonarnych sklepów, gdzie owe cuda są dostępne.




Produkty od Cocoa




Kolejne moje ukochane :) W ofercie rozwalające system czekolady (m.in. surowa czekolada z jagodami goji, surowa czekolada wiśnia acai, surowa czekolada cappuccino migdałowe z morwą, czekolada kokosowa, biała z pistacjami i solą, biała cynamonowa, biała z wiśniami… aj i inne. Ponadto orzechy i owoce w czekoladzie. Skład zawsze świetny, można kupować bez wahania. Skład produktu ze zdjęcia:

Orzechy nerkowca w czekoladzie kawowej: czekolada 50% (nieprażone ziarno kakaowca, cukier z kwiatu palmy kokosowej, tłuszcz kakaowy, kawa mielona, wanilia Bourbon), orzechy nerkowca 50%

O cukrze kokosowym już pisałam, teraz tylko krótko dla przypomnienia: jego kaloryczność jest zbliżona do kaloryczności cukru białego, jednak jego indeks glikemiczny jest znacznie niższy (różne źródła podają, że to 35), niż indeks glikemiczny cukru białego (IG 70); w jego skład wchodzi m.in: potas, magnez, cynk, żelazo, witaminy B1, B2, B3, B6 i C; jednak nie traktujmy go jako ich źródło ;) Cukier kokosowy jest znacznie rozsądniejszym wyborem niż rafinowany biały, który wypada dość blado na jego tle.

Generalnie ciężko jest znaleźć czekoladę z bardzo dobrym składem. Z tego co pamiętam, gorzkie od Lindt dają radę, z tą różnicą, że sypią cukier biały. I niestety w ich smakowych czekoladach już niejeden czort w etykiecie siedzi. W przypadku produktów Cocoa Raw skład czeko zawsze jest miły dla oka, do tego mamy spory wybór smaków. Minus to cena...nie da się ukryć.

Produkty Cocoa Raw są dostępne w wielu sklepach (nie tylko tych ekologicznych) i marketach (stacjonarnych i internetowych); również możemy zrobić zakupy na stronie internetowej producenta rawcocoa.pl.




Warszawski baton



Jak dla mnie smak wiśnia jabłko mięta i truskawka z wanilią robią największą robotę. Każdy baton smakuje inaczej, nie każdy do mnie trafił. Skład batonów ze zdjęcia:

Truskawka i wanilia: płatki owsiane bezglutenowe, daktyle suszone, olej kokosowy, ksylitol, siemię lniane, wiórki kokosowe, wanilia, sól himalajska, woda.

Porzeczka i kokos: wiórki kokosowe, mąka jaglana, daktyle suszone, słonecznik, olej kokosowy, ksylitol (substancja słodząca), siemię lniane, porzeczka suszona, sól himalajska, woda

Inne smaki to:

Wiśnia jabłko mięta, ziarno kakaowca i bio pomarańcza, gryczany z sezamem i goji.
Jest i linia sport (do składu dorzucone białko wpc 80), a w niej dwa smaki: ziarno kakaowca i żurawina (ilość białka w porcji 60g - 11,5g) oraz figa i goji z miodem gryczanym (ilość białka w porcji 60g - 11,3g).

Gdzie można je dorwać? Widziałam w Carrefourze, sklepach eko, oczywiście na stronie internetowej producenta (batonwarszawski.pl), a tam też lista sklepów :)




Batony Dobra Kaloria




Nowa seria i ciekawe kombinacje smaków od Dobrej Kalorii bardziej do mnie trafia niż ich wcześniejsze propozycje batonów. Skład batonów ze zdjęcia:

Ziarna kakaowca: daktyle, orzechy nerkowca, migdały, ziarno kakaowca, kakao

Spirulina & cytryna: daktyle, orzechy nerkowca, migdały, cytryna liofilizowana, spirulina

Pozostałe smaki z nowej serii to: miechunka & chia, kakaowiec & mięta, goji & figa, pomarańcza & pyłek pszczeli. Każdy ma czysty skład, bez cukru, bez słodzików. Pysznie się zapowiadają!

Dostępne są w bardzo wielu sklepach, mniejszych osiedlowych, eko i marketach (tych internetowych też). Pewnie doskonale je znacie :)





Purella food



Dopiero niedawno przetestowałam ich produkty i serio totalnie się jaram, jaram bo to sztosik :) Figa z makiem (ze zdjęcia) jest świetna, cubes superfood snacks również. Batony jeszcze nie ruszone, ale nic straconego ;) Skład produktów ze zdjęcia:

Natural raw bites: figa z makiem: daktyle, figi, mak, chlorella (są jeszcze orzechowe)

Cubes superfood snacks: miechunka peruwiańska (zwana też złotą jagodą, rodzynkiem brazylijskim, bogata w wit.A, C, witaminy z grupy B, fosfor, wapń, żelazo) jagody acai, chlorella, surowe kakao, daktyle, komosa ryżowa, żurawina, otręby owsiane, migdały, orzechy nerkowca (to mix dwóch dostępnych smaków: złoto z Peru i kakaowe love)


Baton: daktyle, żurawina, morela, chlorella, orzechy nerkowca, siemię lniane (inne smaki: orzechy nerkowca & surowe kakao, chia & jagody goji & żurawina)

Dorwać je można w Rossmannie, marketach, w sklepach Żabka, Piotr i Paweł, Centrum oraz na stronie internetowej esantal.eu.




Bombus natural energy




Mój crash test tych batonów jeszcze nie liznął (nadrobię ;)), jednak z góry plus za brak słodzików :) Skład batona ze zdjęcia:

Raw energy cocoa & cocoa beans: daktyle, ziarna kakaowe, kakao

Inne dostępne smaki to: apple & cinnamon (daktyle, jabłka, cynamon),  coconut & cocoa (daktyle, kokos, kakao), maracuja & coconut (daktyle, kokos, zagęszczony sok z marakui - szkoda, że nie np. marakuja liofilizowana). Są i proteinowe: raw protein z bananem (ilość białka w porcji 50g - 20g), raw protein z orzeszkami ziemnymi (ilość białka w porcji 50g - 20,6g) i raw protein z ziarnami kakaowca (ilość białka w porcji 50g -20,8g). Tych proteinowych w stacjonarnych sklepach nie widziałam, nie wiem czy nie ma czy źle szukałam. W sumie to nawet nie szukałam, bo zwyczajnie w świecie nie wiedziałam o ich istnieniu (dopiero mi dziś internety powiedziały). Tak więc, nie jadłam (ubolewam), muszę nadrobić bo skład mają 100% pure & natural (w składzie białko roślinne: ryżowe).

Batony dostępne w Rossmannie, w większych marketach i na stronie internetowej producenta bombusenergy.pl





Batony i kulki mocy Be Raw





Próbowałam wszystkich batonów, ale nie wszystkie trafiły w me gusta. Największy uśmiech kubków smakowych spowodował Be Raw healthy snack (z masłem orzechowym, wiadomo) i Be Raw protein. Skład batona ze zdjęcia:

Be Raw protein: koncentrat białka serwatki 36%, daktyle, gorzka czekolada 14% (miazga kakaowa 86%, tłuszcz kakaowy, cukier trzcinowy, lecytyna rzepakowa, wanilia, śliwki 10%, surowe kakao 7%, wiórki kokosowe, proteinowe płatki (koncentrat białka serwatki, skrobia z tapioki), nasiona chia

Wiem, wiem jest cukier trzcinowy, jednak jak na batona proteinowego (w porcji 60g jest 22,8g białka) to jego skład jest zadowalający. Biorąc pod uwagę ile producenci wciskają śmieci do batonów proteinowych, ten jest jednym z pierwszych jaki znam, z tak czystym składem. Smak - no do mnie trafia. To dobra opcja gdy trening w planach, a w garach pusto. Baton pomaga wytrwać do posiłku.

Do gangu batonów należą jeszcze trzy inne smaki: Be Raw energy (daktyle, surowe kakao, migdały, wiórki kokosowe, chlorella), Be Raw superfood (daktyle, burak, migdały, słonecznik, siemię lniane, surowe kakao, Be Raw healthy snack (daktyle, masło orzechowe (orzechy arachidowe 100%), orzechy arachidowe).

Kulki mocy występują w trzech smakach: Be Raw vegan protein - mięta surowe kakao, Be Raw whey protein - surowe kakao sól himalajska (próbowałam, dają radę :) ) i Be Raw oriental boost - kurkuma, kardamon, cynamon.

Dorwać można chyba wyłącznie w Rossmannie i na stronie internetowej bebio.pl




Batony musli Nics




Tu było spore zaskoczenie, ponieważ wśród innych pseudo-zdrowych musli batonów na marketowej półce, na samym dole (ledwo można dostrzec) dorwałam takie rodzynki. Skład batona ze zdjęcia:

Baton z orzechami pekan, nerkowca i jagodami goji:
miód pszczeli, orzechy nerkowca, orzechy pekan, żurawina, migdały, jagody goji, rodzynki, śliwki, nasiona słonecznika, ekspandowane proso.

Inne smaki to orzechowy z ziarnami kakao, migdałami i czarną porzeczką oraz orzechowy z orzechami brazylijskimi, morelami i nasionami chia.

Batony upolowałam w markecie Carrefour, nie wiem gdzie jeszcze można je dostać, bo nasza znajomość trwa od niedawna.


Krótko na “do widzenia”


Na ten moment to tyle. Temat zdrowych, słodkich gotowców uważam za otwarty. Jeszcze będę szperać po sklepowych półkach z nadzieją, że znajdę coś pysznego i w rozsądnej cenie. Jeśli macie swoje ulubione i sprawdzone produkty, wrzucajcie w komentarzach, niech ujrzą światło dzienne ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz