środa, 15 lipca 2015

Lodowy deser leniucha :)

To był typowy poranek leniucha, a jedyną aktywnością fizyczną było machanie nogą w leżeniu na kanapie. Po chwili na tejże kiwającej nodze usiadła zachcianka i tym sposobem powstał dzisiejszy odcinek, który sponsoruje słowo deser :) Jak wiadomo potrzeba matką wynalazków. Mam dziś dla Was coś dobrego, choć to żadne cuda-wianki. Jednak jest smacznie, orzeźwiająco, słodko i zdrowo, czyli to, co Jagodzianka lubi najbardziej ;)

A teraz minuta szczerości. Chciałam, żeby wyszły domowej roboty lody. Może nie na miarę Häagen-Dazs, ale aspiracje były ;) Jednak leń trzymał mnie za piętę tak mocno, że nie mogłam wyjść do sklepu i musiałam wyczarować coś z niczego, czyli z dostępnych w kuchni składników.

Klasyczne lody to to nie są (brak śmietany, która nadaje lodom puszystość i konsystencję), raczej lekkie, pokuszę się o stwierdzenie dietetyczne sorbetowe desery. Jedno jest pewne, jedząc je nie musisz się przejmować kaloriami i obawiać strzelającego cukru między zębami.

Nie są to przepisy, które rozwalają system, wiem. To bardziej w ramach przypomnienia Wam, że zawsze macie możliwość stworzenia własnych alternatywnych słodkości.

Do dzieła :)

Sorbet malinowy 

(3 porcje; całość 293 kcal, porcja (u mnie 150g) 98 kcal):

500g świeżych malin
2 łyżki wiórków kokosowych
10 migdałów
1 łyżeczka miodu (możesz użyć stewii)


Miksujesz maliny z miodem. Gdy otrzymasz gładką konsystencję dodajesz kokos i posiekane migdały. Wszystko mieszasz, przekładasz do pojemników i wkładasz do zamrażalnika.



Dla porównania w sorbecie malinowym Grycan znajdziecie: 45% malin, cukier, glukozę, ziemniaczany syrop glukozowy (słodko dość) wodę, stabilizatory, zagęstniki (guma guar, ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego) i kwas cytrynowy.


Hmm, nie wiem jak Wy, ale ja wolę stracić te 5 minut z życia i zmiksować własny sorbet.
Jeśli macie ulubione owoce w domu, taki deser można zrobić w każdej chwili z dowolnymi dodatkami.


Lody jagodowe z nutą mięty 

(3 porcje; całość 137,5 kcal, 1 porcja (u mnie 150g) 45,8 kcal):

30g świeżych jagód
3 łyżki jogurtu greckiego
Świeża mięta (według uznania)
1 łyżeczka miodu (możesz użyć stewii)


Wszystkie składniki miksujesz na gładką masę, przekładasz do pojemników i wkładasz do zamrażalnika.




Dla porównania lody jagodowe Häagen-Dazs: jagody 12%, proszek jagodowy 9%, śmietanka, cukier, zagęszczone mleko odtłuszczone, żółtko jaja, sok cytrynowy z koncentratu, skrobia ryżowa, pektyny, naturalny aromat jagodowy. Pod kątem jakości skład całkiem spoko, gdyby nie ta skrobia ryżowa i stosunkowo mała ilość jagód. Ale jest jednak spore, gdy zerkniemy na cukier 14,4 g/100g, tłuszcz 16,1g/100g. W 100g takich lodów chowa się 245 kcal.


Mądry Polak po szkodzie, czyli jedna dobra rada ;)
Jeśli chcesz sprawić frajdę podniebieniu i skonsumować deser tego samego dnia, a nie masz gadżeciarskich pojemników na lody na patyku, nie zapomnij kontrolować czasu jego pobytu w zamrażalniku.

8 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie! I bardzo mroźnie :) domyślam się, że zmarzły na kość?
    Świetny blog! Na pewno zostanę na długo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie - zamarzły na kość ;) Ale mimo to, zostały pożarte w mgnieniu oka ;) Cieszę się, że zostajesz na dłużej :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. świetny blog!odkąd przeczytałam pierwszą linijkę bardzo Cię polubiłam😊zostane na dłużej,a teraz lecę ukręcić sorbecik❤akurat mam malinki z działki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Cieszę się ogromnie, że zostajesz na dłużej :) Mam nadzieję, że sorbet zasmakuje :) Pozdrawiam !

      Usuń
    2. Dziękuję :) Cieszę się ogromnie, że zostajesz na dłużej :) Mam nadzieję, że sorbet zasmakuje :) Pozdrawiam !

      Usuń
    3. Dziękuję :) Cieszę się ogromnie, że zostajesz na dłużej :) Mam nadzieję, że sorbet zasmakuje :) Pozdrawiam !

      Usuń
  3. Mniam. Świetnie wygląa ten sorbet, aż chce się go zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszedł naprawdę dobry :) Polecam wypróbować ;)

      Usuń